wtorek, 30 maja 2017

Deser chia z mango, borówkami i kiwi

Dopiero niedawno spróbowałam (nie wiem czemu tak późno) pudding z nasion chia. I to jest coś mega! Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska jest bez smaku, ale w połączeniu z płynem (najczęściej mlekiem - np. kokosowym, migdałowym lub ze smoothie) tworzy pudding - baardzo zdrowy i odżywczy. Możemy go dosłodzić miodem, syropem klonowym lub ksylitolem, połączyć z owocami i wtedy to nawet trudno nazwać deserem, bo takie to zdrowe.



Składniki na 2 pucharki:
  • 300 ml dowolnego mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 płaska łyżka ksylitolu
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (lub jeśli ktoś nie lubi to serka homogenizowanego)
  • 1 kiwi
  • borówki
  1. Pudding przygotować kilka godzin wcześniej. Aby przyspieszyć proces gęstnienia, mleko można lekko podgrzać, dodać nasiona chia, ksylitol i wszystko wymieszać. Przelać do 2 pucharków.
  2. Mango obrać i zblendować (zostawić kawałeczek do dekoracji). Przełożyć delikatnie łyżką na pudding. 
  3. Następnie dodać jogurt lub serek. 
  4. Udekorować kostkami mango, kiwi i borówkami.
Przepis własny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz