wtorek, 9 września 2014

Ryż curry z kurczakiem i warzywami

To pyszne sycące danie w orientalnym stylu, którego piękne kolory zachęcą do jedzenia każdego.  



Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki ryżu 
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • por (jaśniejsza część o długości 10 cm)
  • garść posiekanej włoszczyzny (można użyć mrożonej włoszczyzny posiekanej już w paski)
  • garść zielonego groszku (np. mrożonego)
  • garść kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżki curry
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  1. Wodę na ryż zagotować, posolić i dodać 2 łyżeczki curry. Na wrzątek wrzucić ryż i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  2. Kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski. 
  3. Cebulę i por pokroić w piórka
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, por i cebulę. Dodać 2 łyżki curry i trochę soli.
  5. Paprykę również pokroić w paski i dodać do kurczaka.
  6. Wrzucić mrożoną włoszczyznę i do wszystkiego wlać ok. pół szklanki wody. 
  7. Dusić wszystko przez ok 15-20 min. 
  8. Pod koniec gotowania dodać zielony groszek i kukurydzę i pokrojony czosnek. 
  9. Przyprawić pieprzem.
  10. Danie można podać na 2 sposoby. Pierwszy to jak na zdjęciu - ugotowany ryż układamy na brzegi talerza i na środku dajemy farsz z kurczakiem i warzywami. Drugi sposób, chyba nawet lepszy to wszystko razem wymieszać. 
Przepis własny



15 komentarzy:

  1. Mmm.. zaraz pędzę do sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dziś moje ulubione danie, przefantastyczny smak, super przepis choć robiłam większość na "oko" super ze go znalazłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo dobry. Nie koniecznie trzeba gotować ryż w woreczku, ja robiłam sypki prosto na wodę. Świetnie smakuje też bez kukurydzy i groszku. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast włoszczyzny polecałbym mieszankę chińską ( z niezbyt dużą ilością marchwi ) , łyżeczkę sosu sojowego w trakcie duszenia najlepiej jasnego , papryczki chili lub inne ostre oraz kilka kropelek oleju sezamowego pod koniec duszenia i mamy naprawdę wykwintne danie. Anula dzięki za wspaniały przepis ,wszystkie chińskie knajpy powinny tak to robi. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na dzisiaj! Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed chwilą skorzystałam z przepisu, tylko bez groszku i kukurydzy. Obiad wyszedł na prawdę pyszny mniam ☺ Dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre ale ze zwykłym ryżem, bez carry było by lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmmmm....kurczak curry bez curry? Wtedy to tylko kurczak z warzywami :) rozumiem, że nie każdy lubi curry, ale takie komentarze, że bez tego czy tamtego byłoby lepsze są moim zdaniem nie taktowne.....
    A przepis prosty i szybki :) oraz wyśmienity.
    UgotowanaNaTwardo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre danie. Podobnie jak jedna z poprzedniczek nie dałam kukurydzy ani groszku. Rodzinie bardzo smakowało. Przepisy są wyśmienite, z przyjemnością będę tu zaglądać i urozmaicać moje menu. Brawo Anula, wrzucam Cię do ulubionych ;-) MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robie nieco inaczej gotuje ryż normalnie bez niczego a natomiast farsz to kupuje warzywa na patelnie dusze z odrobina wody i oleju w garnku doprawiam curry, solą i pieprzem a kurczaka smaze z przyprawa do mięs Knorr i wtedy wrzucam go do warzyw i na koniec dodaje ryz do fałszu mieszam i gotowe. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robie nieco inaczej gotuje ryż normalnie bez niczego a natomiast farsz to kupuje warzywa na patelnie dusze z odrobina wody i oleju w garnku doprawiam curry, solą i pieprzem a kurczaka smaze z przyprawa do mięs Knorr i wtedy wrzucam go do warzyw i na koniec dodaje ryz do fałszu mieszam i gotowe. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń