sobota, 13 września 2014

Kurczak w warzywach z kaszą jęczmienną

Dla odmiany pomysł na obiad z kaszą, niskokaloryczny, bez użycia tłuszczu. Dużą rolę odgrywa tu koperek, dlatego nie pomijajcie go.



Składniki dla 4 osób: 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE
  1. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na nagrzaną patelnię i wlać odrobinę wody aby mięso nie przywarło do niej. 
  2. Cebulę pokroić w ćwiartki a potem w piórka. Dodać do kurczaka.
  3. Marchew, pietruszkę i por pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie te warzywa również wrzucić na patelnię. 
  4. Do warzyw wsypać suchą kaszę jęczmienną i wszystko zalać bulionem. Wymieszać i dusić pod przykryciem często mieszając przez ok 20 minut. 
  5. Dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i posiekany koperek. 
  6. Przyprawić papryką w proszku. 
  7. Doprawić solą i pieprzem. 
  8. Potrawa będzie gotowa jak kasza będzie już odpowiednio miękka a warzywa al dente. 
* Kaszę jęczmienną można zastąpić inną kaszą lub ryżem. 

Przepis własny

8 komentarzy:

  1. Pyszne wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam rozumieć, że kurczaka smażę bez oleju?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, można bez oleju podlewając odrobiną wody, jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proste,bardzo dobre!polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja tez podbijam. Pycha. Nawet dzieciaki jadly z apetytem.

    OdpowiedzUsuń