czwartek, 11 września 2014

Karmelizowana gruszka z daktylami

Bardzo słodki deser dla wielbicieli owoców. Zamiast gruszki możemy przyrządzić w ten sposób jabłka, banany lub inne owoce. 



  • 1 gruszka twarda
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka masła
  • kilka daktyli suszonych
  • migdały w płatkach


  1. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu. Podczas karmelizowania się cukru nie należy jego mieszać tylko co jakiś czas poruszać rondlem. 
  2. Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo, najlepiej używając specjalnej łyżki do wykrawania kulek z owoców. 
  3. Gdy karmel będzie mieć już złoty kolor, włożyć do niego obie połówki gruszki. 
  4. Wlać odrobinę amaretto i od razu energicznie mieszać go z karmelem, żeby nie stworzyła się skorupa. 
  5. Dodać daktyle.
  6. Gruszki smażyć z każdej strony, tak aby karmel pokrył całą ich powierzchnię.
  7. Dodać masło i znowu energicznie wymieszać aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 
  8. Gdy gruszka nasiąknie już karmelem i lekko zmięknie można wykładać ją na talerz.
  9. Dekorujemy daktylami i polewamy dodatkowo sosem karmelowym. 
  10. Podajemy na ciepło.
* Do dekoracji można użyć bitej śmietany lub lodów.
* Daktyle można zastąpić innymi bakaliami np. rodzynkami, orzechami itp. 

Przepis własny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz