piątek, 15 sierpnia 2014

Żeberka w marynacie cytrynowej z rozmarynem

Tym razem propozycja na pyszny obiad. Żeberka wychodzą wyśmienite i soczyste.


  • 4 porcje żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku

  1. Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem.
  2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
  3. Czosnek pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa. 
  4. Wymieszać razem olej, sok z cytryny, miód, rozmaryn i dokładnie obtoczyć powstałym sosem mięso.
  5. Żeberka ułożyć kością do góry w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałym sosem z miski. 
  6. Wyciśniętą połówkę cytryny przekroić na dwie części i włożyć do naczynia. 
  7. Na mięsie położyć gałązkę świeżego rozmarynu. 
  8. Zakryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 
  9. Na około godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki. 
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około ok. 1,5 godziny lub do momentu aż mięsko będzie miękkie i brązowe. 
  11. W trakcie pieczenia można obracać żeberka, dzięki czemu będą z obu stron rumiane. 
  12. Podawać z ziemniakami i surówką.
Źródło

1 komentarz:

  1. Kradnę przepis na pewno zrobię go na rocznicę ślubu za tydzień. Powiedz mi orientujesz się, czy można te żeberka zrobić na grillu elektrycznym? Kupiliśmy sobie ostatnio właśnie taki grill do użytku domowego i teraz wszystko przygotowuję na nim oprócz zup. Zastanawiam się i wydaje mi się, że przepis powinien wyjść :)

    OdpowiedzUsuń