poniedziałek, 4 lutego 2013

Faworki puszyste

Ponoć idealne faworki są cieniutkie i chrupiące, ale ja zdecydowanie bardziej wolę te puszyste i mięciutkie. Dlatego zdecydowałam się na przepis mojej ulubionej uczestniczki Masterchef - Kingi Paruzel. Pozwolę sobie zacytować jej przepis.



Składniki:
250 g maki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
4 żółtka
2 kopiaste łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania
smalec do smażenia (i/lub olej - można pół na pół)

  • Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
  • Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.
  • Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.
  • Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.
  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz.
  • Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.
  • Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku. 
  • Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.
  • Na koniec posypać obficie cukrem pudrem

2 komentarze:

  1. Pycha, jutro prawdziwe obżarstwo, u mnie rogaliki migdałowe(kuchnia lidla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają super :) muszę spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń